زنان قدرتمندی در صنعت مد و فشن وجود دارن که با کارهاشون تونستن تاثیرات زیادی از خودشون در تاریخ به جا بذارن. اونها با ایدههای جدید، خلاقیتها و قدرتشون این صنعت رو زنده نگه داشتن. هرکدوم از این زنان با شخصیت خاصشون ویژگیهای متفاوتی رو به دنیای مد دادن. اونها در هدایت آدمهایی که عاشق این صنعت هستن و یا مدلها و دیزاینرها نقش مهمی رو ایفا میکنن و یک الگو محسوب میشن.
در ادامه با چند شخصیت مهم در دنیای مد و فشن آشنا میشیم که شاید اسم خیلیهاشون رو شنیده باشید. و به معرفی شخصیتهای مهم در صنعت آرایش و همچنین مدلهای مهم و متفاوت میرسیم.
Anna wintour

آنا وینتور قدرتمندترین سردبیر مجله مد در آمریکا و مدیر هنری conde nast هست. وینتور دختر چارلز ور وینتور بود که سردبیر روزنامه ایونینگ استاندارد لندن بود. آنا در سال ۱۹۶۶ کالج شمال لندن رو رها کرد و چهار سال بعد دستیار مد مجله Harper’s & Queen شد. بعد از کار به عنوان ویراستار مد برای یک سری از مجلات نیویورک، به عنوان سردبیر ووگ بریتانیا و سردبیر House & Garden مشغول به کار شد.
در سال ۱۹۸۸ آنا وینتور ویراستار vogue شد و تغییرات اساسی از جمله تاکید بر بدن زن و نه فقط صورت و همچنین استفاده از بازیگران هالیوود برخلاف مدلهای سنتی ایجاد کرد. وینتور همچنین مجلهی ووگ نوجوانان(۲۰۰۳) و ووگ مردانه(۲۰۰۵-۲۰۰۸) رو در آمریکا ایجاد کرد. در سال ۱۹۹۸ وینتور جایگزین گریس میرابلا به عنوان سردبیر مجله آمریکایی ووگ شد. این اقدام سه سال بعد از راهاندازی مجله فرانسوی Elle در آمریکا صورت گرفت که به طور مداوم تیراژ و درآمد تبلیغاتی Vogue رو کاهش میداد.
همونطور که گفته شد، روی جلدهای ووگ او به جای استفاده انحصاری از مدلهای سنتی، زنان سرشناس و سلبریتیها از جمله بازیگرانی مثل نیکول کیدمن و آنجلینا جولی و هیلاری کلینتون حضور داشتن. وینتور در تقویت حرفه بسیاری از متخصصان برجسته مد، از جمله سوپرمدلهای نسل دهه ۱۹۹۰، عکاس مد با استعداد هرب ریتس و چندین طراح مهم نقش داشت. او با اعمال نفوذ خودش، از خانه مد نوپای جان گالیانو به نام پاریس حمایت مالی کرد، حرکتی که به ارتقای او در سال 1997 به سمت طراح ارشد کریستین دیور کمک کرد. و حتی الکساندر مک کوئین و مارک جیکوبز از حمایت وینتور بهره مند شدن.



Coco Chanel

کوکو شنل که با نام گابریل بونهور هم شناخته میشه طراح فرانسوی و صاحب برند Chanel که تقریبا شش دهه بر مد لباس پاریس حکومت کرد. طراحیهای ظریف این دیزاینر باعث شد که زنان لباسهای ناراحتکنندهای مثل کرست رو که در قرن نوزدهم رایج بودن، کنار بذارن. ابتدا در پاریس به شهرت رسید و بوتیک معروفش در خیابان کامبون در سال ۱۹۱۰ شناخته شد. او بعدا فروشگاههایی رو در دوویل و بیاریتز فرانسه اضافه کرد.
این طراح فرانسوی شروع به ساخت کلاه کرد و بعد از شروع برندش به سرعت به سمت دیزاین لباس رفت. کوکو شنل اولین کیف دستی خودش رو در سال ۱۹۲۹ طراحی کرد. اما در سال ۱۹۵۵ زمانی که طراح کیفهای شانهای رو به جای کلاچ برای زنان ایجاد و عادی کرد، برند او محبوبیت پیدا کرد. از جمله نوآوریهای کلاسیک این دیزاینر میشه به کت و دامن شنل، جواهرات و لباسهای مشکی کوتاه اشاره کرد.
بعد از مرگ او در سال ۱۹۷۱، خانه مد شنل توسط مجموعهای از طراحان هدایت شد که دورهی کارل لاگرفلد(۱۹۸۳-۲۰۱۹) طولانیترین و تاثیرگذارترین اونها بود.

Donatella Versace

کوچکترین خواهر خانوادهی ورساچه، دوناتلا طراحی و دیزاین در برند خانوادگی رو آغاز کرد و در سال ۱۹۹۷ جانشین برادرش جیانی به عنوان مدیر هنری و همچنین نایب رئیس هیئت مدیره شد. دوناتلا جوایز زیادی رو برای کار خودش در صنعت مد دریافت کرد و همچنین به عنوان طراح سال انتخاب شده بود. ورساچه انواع مختلفی از خطوط تولید، از کالاهای خونگی گرفته تا عطر، لباس و مبلمان را به بازار عرضه میکنه و همچنین دو هتل را اداره میکنه.
محبوبیت ورساچه در سال ۲۰۰۰ با دیزاین لباس green jungle از سر گرفته شد. که توسط چند بازیگر و خواننده پوشیده شد، از جمله جنیفر لوپز. دوناتلا در دانشگاه فلورانس تحصیل می کرد و او برای معلم شدن درس میخوند و رشتهش زبانهای خارجی بود. در این مدت، اغلب به میلان سفر میکرد تا به جیانی(برادرش) در طراحیهاش کمک کنه، زمانی که او برای طراحان دیگه کار می کرد.


Miuccia Prada

میوچیا پرادا یک طراح مد ایتالیایی که طراح اصلی پراداست. پرادا در سال ۱۹۷۸ تجارت چمدان خانوادهاش رو به دست گرفت. او اولین بار در سال ۱۹۸۵ با یک سری کیف دستی و کوله پشتی نایلونی مشکی، دنیای مد رو دگرگون کرد. پرادا الان یک شرکت میلیارد دلاریه. پرادا وارد تجارت خانوادهاش شد و به زودی شروع به طراحی مجدد شرکتی کرد که خوابآلود و راکد شده بود. پرادا با کمک همسر آیندهش پاتریزیو برتلی شروع به بهروزرسانی کالاهای شرکت با طرحهایی کرد که خودش توسعه داد.
بیشترین چیزی که پرادا رو از باقی دنیای مد متمایز میکنه، بیتوجهی ظاهری او به صنعت مده. پرادا همیشه دنباله خودش رو میگیره و در امتحان سبکهای جدید بیباکی و جسارت از خودش نشون داده. یکی از مدیران مد در سال 2004 به مجله TIME گفت: "پرادا هرگز از دیگران پیروی نمیکنه، فقط انرژی اصلی خودش رو داره. مجموعههای او کاملاً بیانگر او هستن." پرادا صاحب برند بزرگ میومیو هم هست.

Madame Grès

در حالی که گرس بیشتر به خاطر لباسهای شبیه به روپوش یونانیش شناخته میشه، او همچنین استعداد خودش رو در طرح های نه چندان رسمی نشون داد. لباسهای روزانه او همون توجه رو به جزئیات و خیاطی بیعیب و نقص او نشون میداد. گرس حرفهای فوقالعاده طولانی داشت و تا اواخر دهه 1980 کار میکرد. در طول این دوره که تغییرات عظیمی در مد داشت، کار او ثابت و جاودانه موند. او گفته: "هنگامی که شخصی چیزی با شخصیت شخصی و منحصر به فرد پیدا کرد، باید از اجرای اون بهرهبرداری کنه و بدون توقف اون رو دنبال کنه."
کارهای او بیانتها باقی موندن، هر یک از لباسهای زیباش رو میشه در حال راه رفتن روی فرش قرمز امروز دید. به راحتی میشه خلوصی فوق العاده رو که گرس در کارش براش تلاش میکرد، دید. گرس بیشتر به خاطر لباسهای هلنیش شناخته میشه، اما بیزمان بودن طرحهای او تنها تابع از کلاسیک بودن اونها نیست. اونها تا حدودی مدرن میمونن. چون دغدغه اصلی طراح، بدن بود و دوم، پارچه. مادام گرس هرگز کارش تنها طراحی مد نبود، بلکه اون رو هدایت میکرد. اون همیشه تنها کار میکرد و بیشتر یک مجسمهساز بود تا طراح مد.

Bonnie Cashin

تأثیر کشین بر طراحی آمریکایی و به ویژه بر روی لباس های ورزشی فوق العاده بوده. در مد، او اغلب به عنوان مخترع "لایه بندی" شناخته میشه. کشین جزو اولین کسانی بود که از سخت افزار فلزی در لباس و لوازم جانبی استفاده کرد و چرم و پارچه رو در همان لباس ترکیب کرد. او اولین یونیفرم مهماندار هواپیما را برای امریکن ایرلاینز طراحی کرد. از بانی کشین به عنوان یکی از "مادران لباس ورزشی آمریکایی" یاد میشه. حرفه او بیش از 40 سال طول کشید و از سالنهای رقص تا هالیوود رو در بر گرفت.
بسیاری از ابداعات مهم کشین به طرحهای کاربردی و بدون پیچیدگی اختصاص داشت. به گفته خودش: "شیک جایی است که آن را پیدا می کنی." در زمانی که شیکپوشان پاریسی بر فشنشوها تسلط داشتن و بیشتر مدهای اصلی را برای تولیدکنندگان عرضه میکردن تا بتونن ازش ایده بگیرن و یا کپی کنن، پیشرفتهایی که کشین و طراحانی مثل کلر مککاردل، ورا مکسول، آن کلاین و آن فوگارتی به دست آوردن، هنوز بر نحوه لباس پوشیدن زنان تأثیر میذاره و راه رو برای موفقیت طراحان آمریکایی مانند رالف لورن، دونا کاران و کلوین کلاین هموار میکنه.



Vera Wang

ورا وانگ طراح مد، که بیشتر به خاطر مجموعه لباسهای عروسی ظریف و پیچیدهش و مجموعههای اوت کوتور معروف هست. او بعدا به لاینهای دیگهای از جمله پوشاک مردانه، جواهرات، عطرها، عینک.ها و محصولات خانگی تبدیل شد. وانگ پس از فارغ التحصیلی در سال ۱۹۷۱ در مجله Vogue شروع به کار کرد و در اونجا دستیار مدیر مد بود. او به سرعت وارد شرکت شد و در سن ۲۳ سالگی ویراستار مد شد. در این سمت او مسئول انتشار مد سرمقاله مجله بود. این کار سخت بود و زمان کمی برای او باقی گذاشت تا رویای طراحی خودش رو دنبال کنه. وانگ سرانجام در سال ۱۹۸۷ Vogue رو ترک کرد و در Ralph Lauren مشغول به کار شد.
وانگ که نتونست لباسی برای عروسی خودش پیدا کنه، در سال ۱۹۸۹ لباس خودش رو طراحی کرد. سال بعد او کار خود رو در رالف لورن رها کرد و مدت کوتاهی پس از افتتاح یک فروشگاه لباس عروس شیک مشغول به کار شد. در نهایت شروع به فروش طرحهای خودش کرد و اونها چنان محبوب شدن که فروشگاه به طور انحصاری آثار وانگ رو فروخت. ظرف چند سال وانگ مجموعه خودش رو گسترش داد و این مجموعه شامل لباسهای ساقدوشها و لباسهای شب شیک بود. وانگ به دلیل استفاده از پارچه شفاف در طراحیهاش شناخته شد.

Anne Klein

کلاین در سن 15 سالگی به عنوان یک طراح مستقل شروع به کار کرد. زن جوانی که به طور جسورانه مدرسه رو رها کرد تا حرفه مد رو دنبال کنه. اولین شرکت موفق خود Junior Sophisticates رو با همسرش بن کلاین در سال ۱۹۴۸ تشکیل داد. در سال ۱۹۶۸ او تنها بود. و در اواسط دهه ۱۹۷۰ او مفهوم لباس ورزشی آمریکایی رو به چیزی تبدیل کرد که امروزه به عنوان طراح rtw شناخته میشه. بسیاری از لباسهای موجود در کمد لباس امروزی را میشه به نوعی به آن کلاین نسبت داد.
او معتقد بود که زنان رو با معرفی در مجموعههای خود در زمان مناسب، به سبکهای جدید تبدیل کنه. برخی از این موارد اصلی عبارتند از: لباس جلو دکمهدار، دامن میدی چرمی، ژاکت کش بافت پشمی ژاکت بلند و شلوارها. در حالی که خانمها مدتها بود که لباسهای ست میخریدن، کلاین مجموعههای جداگانهای رو معرفی کرد که به خانمها اجازه میداد کمد لباسهاشون رو با هم ترکیب کنن، مفهومی که با موفقیت زیادی در فروشگاههای بزرگ روبرو شد.

Carolina Herrera

کارولینا هررا در کاراکاس، ونزوئلا به دنیا اومد. اولین مجموعه امضای خود رو در نمایشگاهی در کلاب متروپولیتن در سال ۱۹۸۱ با تشویق دیانا وریلند، سردبیر سابق ووگ راهاندازی کرد. در اوایل کار، یکی از مدیران Saks Fifth Avenue گفت که طرحهای کارولینا «مناسب یک مشتری خاص هست و نوع کاری که او انجام میده عملاً یک هنر گمشدهست. در سال ۲۰۱۸، هررا از شرکت همنام خود کنار رفت و وس گوردون جانشین او شد، که به عنوان مدیر خلاق کار رو ادامه میده.
Puig مستقر در بارسلون اولین عطر هررا رو در سال ۱۹۸۸ روانهه بازار کرد و این عطر رو به طور کامل در سال ۲۰۱۲ خرید. لباس عروس و عطر اجزای اصلی این برند هستن که امسال چهلمین سالگرد خود رو جشن میگیرن. دیزاینهای جدید این طراح و رنگهای زنده و شادشون در هفته مد نیویورک امسال هم بسیار درخشیدن.

حرف پایانی
زنان با سلیقههای متفاوت و خلاقیتهای منحصر به فردشون در طی سالها، با تاثیرات زیادی که در دنیای فشن داشتن، اون رو به سمت جلو هدایت کردن و باعث شدن ایدههای جدیدتر و جسورانهتری برای طراحان آینده بهوجود بیاد.
با مطالعه دربارهی روند کار هر طراح یا زن تاثیرگذار دنیای فشن میتونیم یک نکته رو به راحتی متوجه بشیم. اینکه برای پیدا کردن سبک و روش کارمون، باید خلاقیتی که مختص به خودمونه رو پیدا کنیم و در راستای توسعهی این خلاقیت تلاش کنیم تا طرحهایی کاربردی و در عین حال جدید ارائه بدیم.